Ambachtswerk

Voor leerambacht zijn de materialen, gereedschappen en technieken belangrijk. Van deze drie heeft het materiaal voor MM craft & design prioriteit. Daarom wordt er alleen gewerkt met leer van de hoogste kwaliteit dat afkomstig is uit Europa. Zoals bij ieder ambacht zorgt de hand van de maker ervoor dat het product herkenbaar is. Door gereedschappen en technieken op een eigen manier toe te passen op het leer ontwikkelt ieder product van MM craft & design zich op unieke wijze.

Leer

De huiden die MM craft & design gebruikt zijn afkomstig uit Frankrijk en het looiproces vindt plaats in Italië. Het leer heeft het 'Pelle Conciata al Vegetale in Toscana' keurmerk wat letterlijk 'plantaardig gelooid leer in Toscane' betekent. Het looien van de huid betekent niets anders dan het conserveren van de huid, oftewel zorgen dat de huid intact blijft.

Door de jaren heen zijn er meerdere technieken ontstaan waarop leer kan worden gelooid waarvan hedendaags de meest gebruikte technieken chroom looiing en plantaardige looiing zijn.

Van deze twee technieken is chroom looiing de meest moderne, deze wordt pas sinds de 19e eeuw toegepast nadat de ontdekking van chroomzouten plaatsvond. Deze chroomzouten zorgen voor een chemisch proces dat schadelijk is voor mens en natuur. Door het chemische proces krijgt de huid een grijsblauwe kleur en daarom wordt deze looitechniek ook wel ‘wet blue’ genoemd.

Het plantaardig looien van leer is een eeuwenoude techniek. Bij deze techniek wordt er van oudsher gebruik gemaakt van de stof tannine die afkomstig is uit onder andere boomschors. Er worden geen chemische stoffen gebruikt. Hierdoor blijven de natuurlijke eigenschappen van de huid behouden en daardoor is het leer goed te bewerken.

Er wordt door MM craft & design uitsluitend gewerkt met plantaardig gelooid leer uit milieuvriendelijk en kwalitatief oogpunt.

Techniek

Er zijn van oudsher vele verschillende ambachtstechnieken voor het bewerken van leer. Deze zijn onder andere terug te vinden in de zadelmakerij- en boekbindersbranche.

De leerbewerkingtechnieken die door MM craft & design veelal worden toegepast zijn het inleggen van leer, vlechten en randafwerking.

Door middel van het stansen kunnen de mooiste figuren in het leer worden ingelegd. In overleg met de klant kan er een gepersonaliseerd figuur uit het leer worden gestanst en ingelegd.

Er zijn verschillende mogelijkheden om het leer aan elkaar te vlechten waarin het resultaat kan verschillen van sierlijk en klassiek tot strak en modern. De gevlochten delen worden gemaakt uit één draad wat ervoor zorgt dat het product ontzettend sterk is.

De randafwerking van het leer kan variëren van een egaal geschilderde rand tot een vlechtwerk. Dit wordt aangepast op de gehele vormgeving en op de eventuele wensen van de klant.